PERHATIAN!!!

Kami akan mula menjual belut pada 31.5.08 pada harga rm16 sekilo.kepada sesiapa yang berminat untuk mendapatkan bekalan, bolelah hubungi nombor2 bertuah dibawah..TQ :-)

Contact Number

Untuk keterangan lanjut pasal lintah, kursus, tawar harga, tanya bekalan, bolelah contact nombor-nombor di bawah.

012 5040 300 - Ijat
013 266 8660 - Ijat
012 229 5141 - Fairuz
013 328 1834 - Fairuz
aush_se7en@yahoo.com

Monday, April 13, 2009

How Ur Kolam Should Look Like? (Final Part)

Setelah sekian lama berdiam diri, aku berjaya mencari masa untuk meletakan tangan di keyboard. Bukan apa, final year student memang busy - lagi-lagi law student. So dalam part yang terakhir ni aku akan menceritakan tentang pengaruh redup dalam mengimarakan kolam anda.

Sememangnya faktor keredupan kurang diambil kira. Tambahan pula kebanyakan kolam dibina di kawasan tanah yang lapang. Jika diperhatikan, paya terletak di kawasan hutan dan dilindungi oleh pokok-pokok dan hidupan hijau yang lain. Suasana redup memang menyamankan sesiapa temasuk saudara kita, Encik Lintah. Setelah melakukan beberapa pemerhatian, memang ternyata keredupan memainkan peranan penting. Disebabkan itulah kami memasang jaring hitam dan mula menanam pokok di sekitar kolam kami yang sebelum ini seperti padang jarak padang terkukur.

Hasilnya memang seperti yang dijangka. Walaupun aku tak dapat nak ceritakan secara saintifik, namun memang ada perbezaan. Sama seperti kita: berada di tempat redup adalah lebih menyamankan dan selesa berbanding tempat yang panas.

Jadi tunggu apa lagi. Tanamlah apa-apa pokok di sekitar kolam korang. Lagi bagus kalau tanam pokok yang dapat memberikan hasil. Contohnya mangga, etc. Tapi jangan pulak korang tanam pokok balak walaupun ia memberikan hasil yang lumayan.

Jadi setakat ini kuliah tentang cara-cara untuk membina kolam anda. Jika ada salah dan silap, harap ada yang sudi membetulkan dan jika ada fakta yang kurang, bolehlah tolog-tolong tambahkan.

Terima kasih kerana sudi membaca. Adios....

Print Page

1 comment:

Anonymous said...

salam,

En Lintah... Pn Lintah ada x? ...:)

Related Posts with Thumbnails