PERHATIAN!!!

Kami akan mula menjual belut pada 31.5.08 pada harga rm16 sekilo.kepada sesiapa yang berminat untuk mendapatkan bekalan, bolelah hubungi nombor2 bertuah dibawah..TQ :-)

Contact Number

Untuk keterangan lanjut pasal lintah, kursus, tawar harga, tanya bekalan, bolelah contact nombor-nombor di bawah.

012 5040 300 - Ijat
013 266 8660 - Ijat
012 229 5141 - Fairuz
013 328 1834 - Fairuz
aush_se7en@yahoo.com

Monday, October 26, 2009

Selamat Kembali

Dah lama aku tinggalkan blog tercinta ni sampai dah naik semak dan lalang. Kalau tak kerana sokongan pengunjung setia dan baru yang tak putus-putus berkunjung ke blog ni, rasanya nak je aku biarkan jadi belukar. Namun masih ada info dan sedikit ilmu yang boleh dikongsi dengan pengunjung-pengunjung sekalian.

Untuk post kali ni, rasanya elok kalau aku ceritakan serba sedikit tentang lintah ini. Walaupun mungkin aku bukanlah seorang pakar lintah tapi rasanya aku tau jugakla sikit-sikit.

Lintah adalah sejenis haiwan yang mempunyai dua jantina - iaitu jantan dan betina didalam satu badan. Mustahil untuk manusia berkeadaan sedemikian..hehe.tapi itulah kuasa Allah. Lintah mampu untuk bersenyawa tanpa perlu adanya perhubungan dengan lintah yang lain.

Salah satu cara untuk menggalakkan lintah ini bertelur adalah dengan memberi ia makan darah. Aku rasa dah ramai yang tau tentang penggunaan darah dalam industri menternak lintah ni. Darah dapat menggalakkan lintah untuk bertelur. Walaupun seperti yang kita tau lintah ini memakan plankton, akar-akar reput dan sebagainya, namun lintah tetap memerlukan darah sebagai satu syarat supaya ia dapat bertelur.

Terdapat dua cara untuk memberikan lintah-lintah anda menikmati hidangan darah yang lazat. Yang pertama adalah dengan meletakkan haiwan hidup seperti ikan tongkol, ikan keli ataupun belut ke dalam kolam lintah.

Cara kedua adalah dengan membekukan darah tersebut terlebih dahulu dan kemudian diberikan kepada lintah. Kedua-dua cara memberikan kepuasan yang sama kepada lintah namun seperti selera kita juga, biasanya yang segar dan panas itu dah tentu lebih sedap dan menyelerakan.

Cara untuk memberinya? Tunggu dalam post yang akan datang =)

No comments:

Related Posts with Thumbnails